Pysy perhepiirissä – Pysäytetään viruksen leviäminen yhdessä! Näin sanoo koko sivun mainos sunnuntain Satakunnan Kansassa (SK 7.3.). Tilanne on räjähdysherkkä niiden kolmenkymmenen maakunnan johtavan henkilön mielestä, jotka kasvoillaan tukevat ilmoituksen viestiä. Moni varmasti haluaisi noudattaa ohjetta, mutta ei voi. Esimerkiksi Porin kaupunki on linjannut, että lapsi ei saa olla poissa lähiopetuksesta, vaikka tämän perheenjäsen kuuluisi vakavan koronavirustaudin riskiryhmään. Lapsi on siis lähetettävä kouluun, vaikka siellä olisi todettu koronavirustartuntoja.

Satakunnan Kansa kirjoittaa pääkirjoituksessaan (SK 6.3.), että lapset ja nuoret joutuvat kantamaan epidemian rajoitusten taakkaa perusteettomasti. Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäri Raija Uusitalo-Seppälä on vedonnut haastattelussa (Yle 4.3.) lähiopetuksen jatkumisen puolesta. Näkemyksiä perustellaan sillä, että Satakunnassa tapahtuneissa koulualtistumisista ei juurikaan ole tullut jatkotartuntoja. Sanallakaan en ole nähnyt arvioitavan uuden brittivirusmuunnoksen vaikutuksia koulujen rooliin epidemian leviämisessä. Viime syksyn tartuntatilastoja ei voi mitenkään käyttää uuden, huomattavasti herkemmin, ja erityisesti lasten keskuudessa leviävän virusmuunnoksen vaikutusten arviointiin.

Muutaman viime kuukauden aikana media on uutisoinut useista laajoista, brittivirusmuunnoksen aiheuttamista tartuntaketjuista eri puolilla Suomea. Usein nämä ovat saaneet alkunsa koulusta tai päiväkodista. Virus on ensin levinnyt lasten keskuudessa, siirtynyt sieltä perheisiin ja näiden kautta muualle yhteiskuntaan. Viimeisimpänä Yle uutisoi 5.3. Ahvenanmaan nopeasti heikentyneestä tilanteesta, joka lähti liikkeelle nimenomaan kouluista.

Pääkaupunkiseudulla brittivirusmuunnos aiheuttaa jo suurimman osan tartunnoista. On vain ajan kysymys, milloin se alkaa levitä myös täällä Satakunnassa. Tähän olisi varauduttava ennakkoon. Huomattavasti herkemmin tarttuvaa virusta ei voi perhepiirissä juurikaan torjua. Jos lapsi tuo taudin koulusta kotiin, riskiryhmään kuuluva perheenjäsen saa tartunnan lähes varmasti. On käsittämätöntä, että samaan aikaan kun kansalaisia pyydetään pysymään perhepiirissä, riskiryhmään kuuluvalle ei anneta oikeutta välttää koulun kautta perheeseen tuotavaa tautia.

Jos riskiryhmien ja sairaalakapasiteetin suojelu katsottaisiin tärkeäksi, riskiryhmäperheisiin kuuluville lapsille järjestettäisiin etäopetusmahdollisuus ainakin siihen saakka, kunnes perheen riskiryhmäläinen on rokotettu tai epidemia tukahdutettu alueelta. Vielä parempi olisi, jos etäopetusmahdollisuus tarjottaisiin kaikille sitä haluaville oppilaille ja siten mahdollistettaisiin ilmoituksessa mainostettu perhepiirissä pysymien.

Kirjoitus on julkaistu Satakunnan Kansassa 8.3.2021