Anne-mummi kyseli kirjoituksessaan (SK 16.7.) mitä ihme peliä Porin kaupunki on pitänyt Porin Seudun Isovanhemmat ry:n kanssa Repolinnan myynnissä. Omalta osaltani, teknisen lautakunnan jäsenenä haluan avata tätä ”peliä” hieman. Taustalla on tavoite myydä kaupungille tarpeettomaksi käyneitä kiinteistöjä pois ja säästää siten ylläpitokustannuksissa.

Ensimmäisen kerran Repolinnan myynti tuli teknisen lautakunnan esityslistalle 6.2.2018. Esityksenä oli, että kiinteistö laitetaan avoimeen huutokauppaan tavoitteena 300 000 € myyntihinta, jonka kiinteistönvälittäjä oli kiinteistökokonaisuudelle arvioinut. Esityslistan liitteenä oli myös isovanhempien tekemä ostotarjous. Yhdistys olisi halunnut ostaa tontin rakennuksineen 75 000 € hintaan. Asiasta keskusteltiin pitkään. Halua isovanhempien toiminnan tukemiseen olisi ollut, mutta itse en ainakaan voinut hyväksyä arvokkaan kiinteistökokonaisuuden myymistä erittäin edullisesti yhdistykselle ilman mitään vakuutta siitä, että kiinteistö myös jäisi yleishyödylliseen käyttöön. Lautakunta ei myöskään hyväksynyt esitystä laittaa kiinteistöä heti huutokauppaan, vaan asia palautettiin valmisteluun. Evästimme virkamiehiä neuvottelemaan isovanhempien kanssa mahdollisuudesta myydä heille vain Repolinnan rakennukset ilman tonttia. Jättämällä tontin kaupungin omistukseen, olisimme varmistaneet sen pysyvän kaavassa yleisten rakennusten alueena.

Seuraavan kerran Repolinnan myynti tuli lautakunnan esityslistalle 20.3. samalla esityksellä kuin aiemminkin, myytäväksi huutokaupalla. Virkamiesten mukaan isovanhemmat eivät olleet kiinnostuneita ostamaan vain rakennuksia. Olin pettynyt. Kiinteistökokonaisuuden myynti päätettiin laittaa kaikille avoimeen huutokauppaan. Huutokaupassa kiinteistöstä tarjottiin lopulta 131 000 €. Tätä tarjousta esitettiin lautakunnalle hyväksyttäväksi 29.5. kokouksessa. Taas käytiin pitkä keskustelu siitä, myydäänkö kiinteistökokonaisuus hinnalla, joka ei täytä edes tontin arvoa. Lopputuloksena tarjous hylättiin ja kohde palautettiin takaisin myyntiin. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että kaupungin tulisi saada kiinteistöstä edes tontin hinta n. 153 000 €.

Olen erittäin pahoillani, jos Porin Seudun Isovanhemmat ry päättää lopettaa toimintansa. Yhdistys on tehnyt tärkeää vapaaehtoistyötä porilaisten lasten hyväksi. Minua jää kyllä mietityttämään, onko yhdistyksen koko jäsenistö sitä mieltä, ettei toiminnan jatkamiselle ole enää edellytyksiä, jos kaupunki ei myy sille tiettyä kiinteistöä tiettyyn hintaan.

Julkaistu Satakunnan Kansassa heinäkuussa 2018