Arvoisa puoluekokousväki,

Maailmaa riivaava vakava terveysuhka SARS-Cov2 virus, tuttavallisemmin korona ei ole vielä väistynyt, vaikka puheita normaaliin paluusta on monelta taholta esitetty. Suomessa taudin uhkaa ei vain enää haluta nähdä, eikä epidemian torjuntaan juurikaan panostaa. Rokotuksia pidetään kaikkivoipana pelastajana, vaikka maailmalta on kuultavissa selviä signaaleja siitä, että rokotteiden teho alkaa hiipua jo 6 kuukauden jälkeen. Myös maamme rokotekattavuuden riittävyydestä tuntuu olevan liian ruusuisia kuvitelmia monilla päättäjillä. Vasta hieman yli puolet kansalaisista on saanut kahden rokotuksen suojan. Meillä on 1,5 miljoonaa kansalaista edelleen vailla ensimmäistäkään rokoteannosta. Alle 12-vuotiailla lapsilla ei ole edes mahdollisuutta saada vielä rokotusta. Käytännössä näiden rokottamattomien ihmisten terveyden suojelemisesta halutaan luopua, kun puhutaan rajoitusten poistamisesta. Samalla kun ei kerrota, millaisilla toimilla esimerkiksi lasten terveys tullaan tulevaisuudessa turvaamaan. Koronainfektion pitkäaikaisvaikutukset lapsiin jätetään liian usein mainitsematta tai niitä vähätellään. Koronan delta-variantti, josta meillä on vielä varsin vähän kokemuksia, on tehnyt valtavaa tuhoa maailmassa, kuten Intiassa ja Indonesiassa. Miksi sen vaikutukset suomalaislapsiin poikkeaisivat merkittävästi niistä vaikutuksista, mitä muualla maailmassa on nähty. Esimerkiksi Yhdysvalloissa sairaalat ovat täyttyneet koronaa sairastavista lapsista.

Koronauhka on siis rokotusten ja delta-variantin myötä kääntymässä lapsiimme ja nuoriimme. Emme saa sulkea tältä silmiämme. Lasten terveysturvallisuudesta on edelleen huolehdittava, vaikka enemmistö lapsista sairastaisikin taudin lievänä. Jos korona päästetään lasten keskuudessa rajoittamattomasti leviämään, tarkoittaa se suurta määrää sairastuneita ja niiden myötä myös satoja tai tuhansia lapsia, joille sairastumisesta jää pitkäaikaista, mahdollisesti jopa pysyvää terveyshaittaa. Näin ei saa päästää käymään. Hyvin huolestuttavaa on, että samalla kun lapset ollaan jättämässä vaille kunnollisia suojustoimia, THL suosittelee lasten testaamisen vähentämistä. Tämä on kuin suoraan Trump pelikirjasta, jossa korona katoaa sillä, että testaaminen lopetetaan. Toivon Vihreiden irtisanoutuvan tällaisista äärioikeistolaisesta toimintamallista ja panostavan jatkossa enemmän lasten terveyden suojelemiseen esimerkiksi kiinnittämällä huomiota koulujen ilmahygieniaan. Virus kun leviää hengitysilman välityksellä, eikä sitä voi torjua vain käsiä pesemällä.