Kategoria: Blogi

  • Populismillako kohti koronan neljättä aaltoa

    Koronakriisiä on kestänyt nyt n. 1,5 vuotta. Tilanne ei ole helpottunut, vaan SARS-CoV-2 viruksesta löytyy jatkuvasti yhä tehokkaammin leviäviä ja vaarallisempia variantteja eri puolilta maailmaa. Intiasta peräisin oleva delta leviää nyt myös Suomessa voimakkaasti. HUS:n infektiosairauksien ylilääkäri Asko Järvinen ilmestyi heinäkuussa mediaan rauhoittelemaan ja kertomaan, ettei tartuntamäärien kasvu kuvaa epidemian vakavuutta, sillä sairaalaan joutuneiden määrä…

  • Kokemukseni ensimmäiseltä valtuustokaudelta – Porin strateginen johtaminen on rikki

    Asetuin viime kuntavaaleissa ehdolle valtuustoon, koska halusin päästä vaikuttamaan sisäilmaongelmaisten koulujen kunnolliseen korjaamiseen. Omakohtainen kokemukseni kosteusvaurioituneen rakennuksen aiheuttamista terveyshaitoista on sen verran ikävä, etten voi mitenkään hyväksyä lastemme terveyden tuhoamista ongelmakouluissa ja -päiväkodeissa. Lainsäädäntö ja terveysviranomaisten ohjeistukset mahdollistavat ongelmien lakaisemisen maton alle. Kuluvan valtuustokauden alussa olin aktiivisesti mukana laatimassa kolmea strategista linjapaperia, Hyvinvointiohjelmaa, Kasvatuksen ja…

  • Valtion tutkimuslaitokset disinformaatiokuplan rakentajina

    Mennyt vuosi 2020 on ollut monille raskas. Koronavuosi on aiheuttanut rankkaa sairastamista, jopa läheisten menettämistä taudille. Moni ikänsä tai perussairautensa vuoksi riskiryhmään kuulunut on joutunut pelkäämään tartuntaa ja elämään eristyksessä. Terveydenhuollon työntekijä ovat joutuneet työskentelemään paikoin jaksamisensa äärirajoilla. Monelle terveydenhuollon työntekijälle, opettajalle, tieteentekijälle ja muulle valveutuneelle kansalaiselle vuosi on ollut erityisen raskas siksi, että se…

  • Alkusyksyn koronayllätyksiä

    Elokuun lopulla tuli kuluneeksi puoli vuotta siitä, kun koronapandemia rantautui Suomeen. Kiitos valmiuslain ripeän käyttöönoton ja sen mahdollistamien rajoitusten, saimme epidemian lähes tukahdutettua kesään mennessä. Kansalaisille viranomaisten koronantorjuntatoimet ovat kuitenkin näyttäytyneet varsin epämääräisinä ja viestintä ristiriitaisena. Tämä kirjoitus on jatkoa aiemmille kolmelle kirjoitukselleni, joihin olen koonnut viranomaistoiminnan kummallisuuksia julkisuudessa olleiden tietojen pohjalta. Nyt ihmettelen alkusyksyn…

  • Koronakesän kummallisuuksia – mielikuvia ja maineenhallintaa

    Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) koronantorjuntatoimien seuraaminen on muodostunut mielenkiintoiseksi jatkokertomukseksi, jossa sattuu ja tapahtuu. Huhti-toukokuun vaihteessa purin havaintojani ylimpien terveysviranomaisten toiminnasta ensimmäiseen korona-blogiini. Toukokuun alkuun mennessä oli jo käynyt ilmeiseksi, että ministeriöllä ja sen alaisella THL:lla on toiminnassaan joku omituinen tavoite, joka ajaa lakisääteisen epidemiantorjunnan edelle. Tuolloin saattoi vain arvuutella,…

  • THL:n ja STM:n uskottavuus koetuksella

    Kirjoitin toukokuun alussa blogikirjoituksen Havaintoja viranomaistoiminnasta koronakriisissä, jossa kävin läpi epidemian torjuntatoimia maalis- ja huhtikuun ajalta ja pohdin millaisena terveysviranomaisten toiminta on näyttäytynyt tavalliselle kansalaiselle. Vaikutelma on varsin vahvasti ollut se, että THL ja STM ovat olleet haluttomia edistämään minkäänlaisia torjuntatoimia, vaikka se on heidän lakisääteinen velvollisuutensa. Nyt jatkan hieman siitä, mihin edellisellä kerralla jäin…

  • Havaintoja viranomaistoiminnasta koronakriisissä

    Olen mielenkiinnolla seurannut terveysviranomaistemme toimintaa koronaepidemian aikana. Nyt kun epidemia on saatu jotenkin hallintaan ja rajoitustoimien päättymistä odotellaan, on hyvä hetki koota havainnot ja analysoida niitä. Olen seurannut samojen viranomaisten terveydensuojeluun liittyviä toimia jo pitkään ja selkeitä yhtäläisyyksiä on havaittavissa aiempaan. Tarkastelen tässä kirjoituksessa pääasiassa STM:n ja sen alaisten laitosten, kuten THL:n toimintaa, lähinnä viestinnän…

  • Sisäilman altisteiden tutkiminen lakisääteiseksi

    Joulun alusviikolla kansalaisaloite.fi-palveluun ilmestyi aloite ”Sisäilman altisteet asumisterveysasetukseen”. Pitkin syksyä kokoamani aloite näki vihdoin päivänvalon. Aloitteella vaaditaan parannuksia sisäilmaongelmien tutkimiseen ja terveysriskien arvioimiseen. Sisältö pohjautuu omiin ja vertaisten kokemuksiin, tieteelliseen tutkimukseen ja asiantuntijakommentteihin. Aloitteessa kuvataan myös nykyisin käytössä olevien tutkimusmenetelmien ongelmia. Suurin niistä on se, ettei mittauksilla ja niiden tuloksilla ole välttämättä mitään tekemistä todellisten…

  • Sinilevä ja sädesieni, myrkkyjä tuottavia bakteereja – suhtaudutaanko molempiin samalla vakavuudella?

    Aamuni alkoi lukemalla lehdestä erittäin hyvää ja perusteellista juttua sinilevästä: Hyvä, paha sinilevä. Sinilevä ei oikeastaan ole levä vaan syanobakteeri. Sitä on kaikkialla vesistöissä ja se on oleellinen osa ekosysteemiä. Ongelmaksi se muodostuu, jos se pääsee kasvamaan hallitsemattomasti. Kaikki sinilevät eivät tuota myrkkyä, arviolta noin puolet niistä on myrkyllisiä. Ravinteista ja lämmöstä riehaantuneet ja runsaana…

  • Kuinka sisäilmaongelmien hallinnassa on onnistuttu?

    Seurasin Sisäilmasairaan asema nyt ja tulevaisuudessa-vaalipaneelin striimiä 26.3.2019. Hyvin organisoidussa tilaisuudessa tuotiin esiin nykytilanteen ongelmia monesta eri näkökulmasta. Paneelissa oli mukana edustajat kaikista eduskuntapuolueista ja järjestöt, kuten mm. OAJ, Juko, MLL, Vanhempainliitto ja Kirkon diakoniarahasto, pääsivät esittämään heille kysymyksiä. Minä jäin kuitenkin kiinni Homepakolaiset ry:n toiminnanjohtaja Katja Pulkkisen alustuspuheenvuoroon ennen paneelikeskustelun alkua. Hän nosti esiin…